Ute- eller innekatt

De allra flesta är väl överens om att många katter mår allra bäst om de får möjlighet att vara både ute och inne. Om kattens utomhusvistelse är bra för den eller inte beror så klart på under vilka former katten får gå ut. Det beror också på var den kommer vara ute. Om man exempelvis bor i ett tättbebyggt område, med faror i form av trafik med mera, så kan det ju faktiskt vara så att katten är säkrast inne.

Promenader med koppel

Om man bor i staden så kan promenader med koppel vara ett alternativ om man ändå vill låta katten få känna på utelivet lite grann. Om katten mår bra av att gå med koppel eller inte beror så klart på den individuella katten i fråga. Vissa katter trivs inte alls i koppel och kommer göra allt de kan för att få komma loss. Ett problem kan också vara att innekatten bara blir stressad av att gå ut med koppel. Särskilt om det är mycket liv och rörelse runt omkring så kan katten blir stressad, något som så klart inte alls är bra för dess välmående.

Kattens rätt till en trygg och skyddad miljö

Även om utomhusvistelse i rätt former är bra för de allra flesta katter så är det ingen rättighet i djurskyddslagstiftningen. En katt kan hållas inomhus i hela sitt liv utan att man som djurägare begått något fel. I alla fall i lagens mening. Däremot är det inte lämpligt att låta en katt enbart vara utomhus. Vårt svenska klimat är allt för hårt för att katten ska må bra av att vara ute året om. En katt behöver värme och skydd från väder och vind. Är katten därför utomhus mycket så måste man se till att katten kan få denna typ av skydd när den behöver det.

Är man hemma nästan jämt så är det förmodligen inget problem i att låta katten gå in och gå ut lite som han eller hon önskar. Om man ser katten utanför dörren så är det ju bara att släppa in den. Om man är borta en lite längre tid så kan det vara bra att förbereda något skydd där katten kan vänta till man kommer hem och släpper in den. När det regnar behöver katten tillgång till något slags regnskydd att sitta under. När det börjar bli kallt så kan katten behöva något lite mer avancerat kryp in som skyddar mot kyla. Många förbereder därför något slags katthus där katten kan vara skyddad mot den bistra utomhusmiljön.

Kattlucka

katt vid kattlucka

En annan lösning, som kan vara mycket funktionell om man inte alltid är hemma, är kattluckan. Med hjälp av en kattlucka så kan man låta katten komma och gå som man vill, även om man inte är hemma. Självklart har kattluckan sina fördelar respektive nackdelar. Till exempel är många tveksamma till att göra hål i sin dörr på detta sätt. En farhåga många kan ha är exempelvis säkerhetsaspekten. En annan kan vara att vissa kattluckor inte håller helt tätt och därmed kan skapa ett litet luftdrag från dörren.

Den kanske allra största farhågan med kattluckan är dock eliminerad sedan länge. Förr i tiden kunde man nämligen nästa räkna med att få in objudna gäster i huset om det bodde andra katter i grannskapet. Katter (och i viss mån andra djur) är nyfikna och gillar att utforska sin omgivning. Det är inte ovanligt att katter går in i andras hus än sitt eget om det bara får chansen. Alla som bor på landet har väl någon gång fått in en främmande katt i huset. Om man dessutom har katt själv så är det inte så konstigt om grannens katt vill komma förbi och smaka på den mat som erbjuds, eller bara titta på sin lekkamrats hus.

Nu för tiden finns det dock riktigt bra kattluckor som löser alla dessa problem. Se exempelvis denna recension: Kattlucka med chip bäst i test. Tack vare att de flesta moderna produkterna har inbyggda chipläsare så släpper de bara in just din egen katt och inte grannarnas katter.

Saker att tänka på om katten ska vara ute

Om man ska börja släppa ut en innekatt så är det vissa förberedelser man bör göra. Detta gäller även om man flyttar till ett nytt hus och ska låta katten gå ute där. Om katten ska släppas ut på egen hand i en ny miljö så är det bra om man övar innan. Katten kan nämligen känna sig bortkommen och gå vilse om den släpps ut vind för våg på en ny plats. Om man har flyttat så finns det också risk att katten vill gå tillbaka till det gamla huset.

Om katten ska vara ute på ett obekant ställe så är det bra om man kan gå med katten i koppel tillsammans första tiden. Genom att utforska miljön tillsammans med katten så kan man känna sig säkrare på att han eller hon kommer hitta bättre när det är dags att gå ut själv. Katter har vanligtvis mycket bra lokalsinne. Det gäller så klart dock att de fått bekanta sig med platsen först.

ID-märkning

Från 2023 är det obligatoriskt att ID-märka sin katt. Katen ska registreras hos Jordbruksverket så att den kan återlämnas till sin ägare om den skulle komma bort. Denna lag gäller för katter som är födda efter 2007. Ska man dock låta sin katt gå ute så bör man alltid ID-märka sin katt, oavsett ålder.

Den nya lagstiftningen är ett viktigt steg framåt i hur man ser på kattens värde. Genom att göra det obligatoriskt med ID-märkning visar samhället tydligt på kattens värde och hur viktigt det är att skydda den. Som kattägare har man en hel del ansvar. Man ska se till att ens katt mår bra, och att den alltid kan komma tillbaka dit den hör hemma. Förhoppningsvis kommer problem med hemlösa katter att minska i framtiden tack vare den nya lagen.